• Gratis verzending vanaf €30
  • Snelle levering
  • Vier winkels
0 producten € 0,00
Blog: Budgetkoken na de feestdagen
Na de feestdagen mag het in de maand januari allemaal wat minder.  Minder drukte, minder eten & vooral ook minder uitgeven!  Daarom koken we deze maand wat lichter, goed voor de lijn en goed voor je portemonnee.  Ik geef je alvast graag enkele tips om het leuk en lekker te houden deze maand!

1. Goede voornemens!  Het is hét moment om met nieuwe gewoontes te starten en het maken van een weekmenu vind ik alvast geweldig!  Je plant voor de hele week wat je zal eten.  Je zoekt bewust naar lekkere gerechtjes én je kan ook zorgen dat die overschot prei gewoon later op de week verwerkt wordt.  Minder verspilling dus en ik ben er zeker van dat je heel wat nieuwe gerechten (her)ontdekt.  Om het je extra makkelijk te maken kan je hier onze eigen weekplanner downloaden inclusief handig boodschappenlijstje.

2. Check je voorraadkast en diepvries eens.  Je zal versteld staan wat er achteraan nog te vinden is.  Pasta en rijst zijn vaak te vinden en je kan er heel makkelijke én snelle receptjes mee op tafel toveren.  Maak direct van de gelegenheid gebruik om vervallen producten op te ruimen;

3. Kook met seizoensgebonden producten.  Groenten en fruit die je koopt in het juiste seizoen zijn niet alleen voordeliger maar ook nog eens extra lekker en puur van smaak.  Op de website van Velt vind je een mooi jaaroverzicht.

4.  Less is more.  Na alle sausjes en vetten van de afgelopen weken koken we deze maand met pure smaken.  Stoom je groenten een keertje vaker.  Je zal zien dat ze extra veel smaak bewaren zodat aanstoven met uitje overbodig wordt.  Lekker én gezonder.  Door de extraatjes te laten deze maand hoef je niet op dieet op dat extra kilootje van de feestdagen eraf te krijgen.

5. Veel water drinken!  Een klassieker maar het helpt.  Schrap de zoetigheden weer een tijdje.  Het is niet alleen gezonder, maar voldoende water drinken helpt ook om je lijn weer op pijl te krijgen.

6. Kook om de beurt!  Niets leuker dan de voetjes onder tafel te schuiven.  En ook na de feestdagen vind ik samen eten het fijnste dat er is.  En dat hoeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn.  Samen koken en eten schept een band en dus zeker ook een goede gewoonte om dit jaar op de planning te zetten.

7.  Restjes.  Ze zijn er in alle vormen.  Liefst probeer ik in het weekend zoveel mogelijk restjes te verwerken.  Een soepje, omelet of quiche staat hier dus regelmatig op het menu.  En telkens verrassend anders.  Je kan ook bijna alles invriezen.  Groenten licht geblancheerd of klaargemaakte gerechten kan je ook makkelijk invriezen.  Handig als je een keertje geen tijd hebt om te eten.  

8.  Kook grotere porties.  Ook een grote pot spaghettisaus maken bijvoorbeeld is voordeliger.  Volumeverakkingen zijn vaak goedkoper en je bespaart er ook nog eens tijd mee.  Een paar porties in de vriezer en de volgende spaghettimaaltijd gaat extra snel.

9. Zoek een goedkoper alternatief.  Zo kan jij bijvoorbeeld schartong gebruiken in plaats van zeetong.  En waarom zet je eens geen vegetarisch gerecht op het menu?  

En nu vlug aan de slag met het eerste weekmenu!  Deel je jouw weekmenu op onze Facebook-pagina?

Tot kooks!


#cookserveDeel je foto’s en verhalen met ons via de hashtag #cookserve