• Gratis verzending vanaf €30
  • Snelle levering
  • Vier winkels
0 producten € 0,00
Blog: Verpakkingsvrij winkelen bij Kabas in Mechelen

Tijdens Mei Plasticvrij staan we extra stil bij een leven zonder afval.  Maar in hoeverre is dit mogelijk in onze dagdagelijkse routine?  En waar kan je terecht als je je steentje wil bijdragen. 

Wij gingen alvast een kijkje nemen in de eerste verpakkingsvrije winkel van Mechelen, Kabas en vroegen zaakvoerster Anneleen naar haar drijfveer en wat verpakkingsvrij winkelen nu precies inhoudt.

Hallo Anneleen, superfijn dat ik even mocht langskomen bij jou in de winkel.  Op jullie website lees ik: "Kabas, jouw verpakkingsvrije kruidenier".  Wat moet ik mij daar precies bij voorstellen?

Bij Kabas kan je verpakkingsvrij winkelen.  Dat wil zeggen dat we alle producten aanbieden in bulk en de klanten bij ons de ingrediënten verpakken in herbruikbare potjes, glazen bokalen, katoenen zakjes,...  We proberen een zo breed en volledig mogelijk aanbod aan te bieden zodat je bij ons alles kan vinden om je wekelijkse boodschappen te doen.  Zo hebben we uiteraard groenten en fruit, verse voeding zoals zuivel en vegetarisch beleg en droogwaren, denk aan ontbijtgranen, noten en rijst.  Maar ook huishoud- en badkamerproducten zoals zeep, shampoo, wasmiddel kan je bij ons vinden zonder verpakking!  We zijn de lokale kruidenier van vroeger in het dorp, maar dan in een modern én ecologisch jasje.

Kan iedereen terecht in jullie winkel?

Iedereen is welkom!  Ben je nog niet bekend met het concept verpakkingsvrij winkelen, dan leggen we het concept graag uit aan nieuwe klanten en helpen ze op weg in hun zero-waste levensstijl.  We begrijpen dat niet iedereen weet wat het inhoudt of denkt dat het niet vanzelfsprekend is voor hem of haar.  We moedigen mensen dus ook aan om zeker eens binnen te springen en kennis te maken met het concept en wie weet wordt bij ons het zaadje geplant naar een zero-waste leven!

Veel mensen zien misschien het bos door de bomen niet of weten niet hoe ze verpakkingsvrij moeten leven.  Is het nodig om je levensstijl 360° te draaien of kunnen 'kleine beetjes' in dit geval ook al echt een verschil maken voor het milieu?

We raden iedereen altijd aan om stap voor stap te beginnen.  Je hele levensstijl volledig aanpassen op één dag is onmogelijk en je houdt het ook niet vol op die manier.  Je begint dus best met een aantal kleine gewoontes aan te passen in je dagdagelijkse leven.  Je zal zien dat eens deze in je vaste routine zitten ze heel veel voldoening zullen geven en je zullen aanmoedigen om weer een stapje verder te gaan.

Heb je 3 haalbare tips voor wie wil starten met een verpakkingsvrij leven?

  1. Neem je eigen katoenen zakjes mee voor het verpakken van groenten en fruit in de winkel in plaats van een plastic zakje te nemen.  Ook brood kan je makkelijk laten verpakken in een katoenen zakje en thuis bewaren in een broodtrommel.  Doordat je dit bijna dagelijks kan integreren in je routine zal je hier veel voldoening én motivatie uit halen.
  2. Neem overal je eigen drinkdus of drinkbeker mee.  Herontdek ook de smaak van kraantjeswater (al dan niet gefilterd) en je zal zien dat je direct weer heel wat plastic zal besparen.
  3. Maak voor je lunch gebruik van een brooddoos om deze mee te nemen naar school of het werk in plaats van aluminiumfolie.  Je kan alle soorten voeding ook prima bewaren in glazen bokalen of in bijenwasdoeken.  Er zijn hiervoor al heel wat alternatieven op de markt.

Mag ik mijn eigen potjes meebrengen naar de winkel om te vullen of hoe gaat dat precies in zijn werk?

Zeker!  Je eigen potjes zijn zeker welkom.  Het hoeft ook niet persé glas te zijn, we weten dat dat soms moeilijk én breekbaar is om te transporteren.  Je kan zeker ook kiezen voor herbruikbare plastic of bamboe potjes en katoenen zakjes en dan thuis alles overgieten in stevige bewaarpotten.  Alle verpakkingen zijn welkom, zolang ze maar herbruikbaar zijn!

Uiteraard heeft elk potje zijn gewicht.  Daarom werken we als volgt: bij het binnenkomen in de winkel weeg je eerst al je lege potjes aan de weegschaal bij de ingang.  Je kleeft de sticker met het gewicht op je potje.  Daarna kan je je potjes vullen met ingrediënten.  Aan de kassa wegen we je aankoop en trekken we het gewicht van je potje eraf.  Simpel en je betaalt enkel voor de ingrediënten die je koopt en niet voor verpakkingsmateriaal!

Heb je voor onze klanten ook tips om zero-waste te koken?

In eerste instantie is het belangrijk om degelijk kookgerei te kopen dat lang meegaat.  Kies dus bewust voor kwaliteitsvol materiaal waar je jaren plezier van hebt.  Minder afval en op termijn ook goed voor de portemonnee.  Degelijke materialen zijn RVS en hout, probeer uiteraard plastic te vermijden.  

Daarnaast denk ik bij zero-waste koken vooral aan optimaal gebruiken van voedselrestjes:

- Broodkorstjes en droog brood: Hiervoor heb ik een grote bokaal in de diepvriezer.  Alle restjes brood stop ik in deze bokaal.  Als de pot vol is maak ik er broodpudding van.
- Fruit dat overrijp is kan je verwerken in een smoothie.  Overrijpe bananen bewaar ik ook in de diepvriezer om bananenijs van te maken.
- Kneusjes (héél gekend bij de gemiddelde Kabas-klant) oftewel groenten die niet meer zo fris zijn worden verwerkt tot een heerlijk soepje.

Kunnen mensen bij jullie ook terecht voor meer info rond het thema?

Dat kan zeker!  Naast de introductie en uitleg van het concept die we in de winkel meegeven, organiseren we ook op regelmatige basis workshops.  Zoals bijvoorbeeld een workshop "Verpakkingsvrije badkamer" waar we niet alleen heel wat tips geven maar ook zelf gezichtszeep, kohl en blush maken!  Om op de hoogte te blijven van de data kan je onze Facebook-pagina in het oog houden.  We organiseren de workshops ook op vraag voor groepen, dus trommel je vriend(inn)en, familie of collega's op en stuur ons een mailtje zou ik zeggen!

Bedankt Anneleen voor deze fijne introductie in verpakkingsvrij winkelen.  Ik ben alvast overtuigd en ik ben er zeker van dat heel wat mensen geïnspireerd zullen zijn om ook aan een verpakkingsvrij leven te beginnen.

Gerelateerde producten

#cookserveDeel je foto’s en verhalen met ons via de hashtag #cookserve