• Gratis verzending vanaf €75
  • Levering binnen 3 à 5 werkdagen
  • Drie winkels
0 producten € 0,00
Pannenkoekenbak voor Lichtmis

"Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm."

Ik hoorde het mijn moeder vroeger één keer per jaar zeggen.  Op 2 februari, het feest van Lichtmis, werden er bij ons thuis traditioneel pannenkoeken gebakken.  

Maar waarom eten we eigenlijk pannenkoeken op die dag vroeg ik me af.  

Lichtmis is een christelijk feest, dat gevierd wordt 40 dagen na Kerstmis.  40 dagen nadat Maria van Jezus beviel, offerde ze, zoals Mozes het voorschreef, een lam of twee duiven om zich te zuiveren. Later werden ter ere van Maria op die dag processies gehouden met brandende kaarsen. Vandaar de naam 'Lichtmis'.  

Lichtmis wordt ook beschouwd als een dag van voorspoed. Zo zou het geluk brengen om met je rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien terwijl je met je linkerhand iets van goud vasthoudt.

En ik, ik hou de traditie in ere, want niets fijner dan een huis dat heerlijk geurt naar pannenkoeken!  Hierbij alvast mijn familierecept voor de lekkerste berg pannenkoeken.

Ingrediënten (voor 12-15 pannenkoeken):

250g zelfrijzende bloem - 5 dl halfvolle melk - 3 eieren - snuifje zout - 2 el vanillesuiker - zonnebloemolie

Aan de slag...

1. In een grote kom meng je de bloem, melk, eieren en snuifje zout goed door met een klopper.

2. Een beetje zoet maken met 2 el vanillesuiker.  Vanillesuiker kan je trouwens makkelijk zelf maken, door een vanillestok open te snijden en te bewaren in een pot kristalsuiker.  

3. Zorg dat het deeg goed glad is en er geen brokjes meer inzitten.  Op het einde voeg je ook een klein scheutje olie toe aan het deeg.  Dit zorgt ervoor dat je pannenkoeken mooier zullen bakken.

4. Verhit je pan goed, giet een klein beetje olie in de pan en gebruik 1 pollepel deeg per pannenkoek.  Je giet het deeg in het midden van je pan en door tegelijkertijd te draaien met de pan verdeel je het deeg over de hele pan.

5. Als de pannenkoek goed gebakken is aan de onderkant begin je luchtbelletjes te zien.  Dan is het tijd om hem te draaien.  Opgooien of veiligheidshalve toch maar een spatel gebruiken.  Nog even bakken aan de andere kant en klaar!

6. Afwerken met wat je lekker vindt, hier blijven bloemsuiker en kandijsiroop de toppers voor het maken van gezichtjes!

Smakelijk!

Liefs

Sara