• Gratis verzending vanaf €75
  • Levering binnen 3 Ć  5 werkdagen
  • Drie winkels
0 producten € 0,00
Zweedse prinsessentaart
Aantal personen:10-12 personen

Ingrediƫnten

Voor de biscuit:
4 M eieren
120 g suiker
100 g patisseriebloem
20 g maïzena

Voor de banketbakkersroom:
3 eidooiers
250 ml volle melk
1 vanillepeul
50 gram suiker
25 gram bloem
Voor de vulling:
100 ml slagroom
100 g mascarpone
1 el suiker
100 g frambozenjam

Verder:
600 g marsepein (groene als je die kan vinden, of witte die je zelf kleurt met een druppeltje groene kleurstof)
1 roze marsepeinen roos (die kan je ook zelf maken)
Poedersuiker


Aan de slag...

Voor de biscuit:
1. Start met de biscuit. Verwarm de oven voor op 160° C (hetelucht).
2. Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een 10-tal min. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.
3. Spatel de bloem en de maïzena er voorzichtig onder.
4. Vet de Blanda bakvorm in met bakspray en giet het beslag in de vorm.
5. Bak de biscuit in het midden van de oven in ca. 45 min gaar. De biscuit is klaar als een prikker er schoon en droog uitkomt. Laat de biscuit volledig afkoelen. Je kan dit ook een dag van tevoren doen.

Voor de banketbakkersroom:
1. Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa.
2. Verwarm in de tussentijd de melk met de suiker en het vanillemerg van de vanillestok. Het is de bedoeling dat de suiker oplost in de melk.
3. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.
4. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ca. 5 min zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.
5. Laat de banketbakkersroom vervolgens al roerend afkoelen om velletjes te voorkomen. Je kan de banketbakkersroom ook afdekken met plasticfolie (waarbij de folie de banketbakkersroom raakt) om hem te laten afkoelen.

Voor de mascarpone slagroom:
1. Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng de mascarpone en de slagroom nu door elkaar. Deze slagroom is bewust niet te zoet gemaakt, want door de marsepein smaakt de Zweedse prinsessentaart al zoet genoeg.
2. Leg de biscuit op een stevige ondergrond. Snijd de biscuit 3 keer horizontaal doormidden. Je hebt nu 4 verschillende delen.
3. Haal de bovenste 3 delen van het biscuit. Verdeel de frambozenjam over het onderste deel van de biscuit.
4. Leg het tweede deel erbovenop. Verdeel hierover de banketbakkersroom. Roer die eerst even los met een klopper zodat je ‘m gemakkelijk kan verdelen.
5. Leg het derde deel erbovenop. Verdeel nu een dikke laag van de mascarpone slagroom over de biscuit en strijk die gelijkmatig uit.
6. Leg de bovenkant van de biscuit op de prinsessentaart en druk die iets aan.
7. Bestrijk de buitenkant van de boltaart met de overgebleven mascarpone room. Strijk alles netjes glad met een (palet)mes. Zet de taart in de koelkast zodat deze een beetje kan opstijven.
8. Rol de groene marsepein goed uit op een vel bakpapier of plastic matje. Ik heb de marsepein zelf gekleurd met een druppeltje groene kleurstof. Dit gaat tamelijk makkelijk als je de marsepein eerst even heel kort (10 sec) opwarmt in de microgolfoven.
9. Haal de taart uit de koelkast. Drapeer de marsepein over de taart en strijk de randen voorzichtig glad met je handen. Tip: trek je ringen uit!
10. Snijd de overtollige marsepein weg. Strooi poedersuiker over de bovenkant en garneer de prinsessentaart met een roos van marsepein. Ik heb de roos zelf gemaakt a.d.h.v. dit YouTube filmpje.
11. Serveer meteen of bewaar de taart tot gebruik in de koelkast. Je kunt de taart ca. 3 dagen bewaren. Maar ik kan je verzekeren dat ze zo geen lange toekomst zal beschoren zijn.

Met dank aan hap-en-tap.be voor het recept van dit lekkere nagerecht.